Pinja Valkonen

Tekoälyt on rakennettava arvojen varaan

Kuten moni tietää, kirjoitan kirjaa tekoälyn vaikutuksista yhteiskuntaan ja meihin ihmisiin. Minulla on kunnia haastatella kirjaani Suomen eturivin tekoälyosaajia ja muita huippuasiantuntijoita. Juttelin Saara Jantunen-Pajun kanssa tekoälyn aiheuttamista uhkista. Tässä muutama nosto käymästämme keskustelusta.

💡Oivalsin keskustelussa jotain todella oleellista. Olen sitä mieltä, ettei meillä ole mitään muuta vaihtoehtoa, kuin tiedostaen ja avoimesti rakentaa tekoälyt arvojen varaan. Neutraalia, objektiivista ja maailman “sellaisenaan” heijastavaa tekoälyä ei ole olemassakaan.

Ajatellaanpa tämä läpi.

👉 Algoritmit eivät ole neutraaleja – ne heijastavat aina niitä arvoja, joiden pohjalta ne on rakennettu. Tämä tarkoittaa, että kun valitsemme tekoälyratkaisuja, valitsemme samalla maailmankuvan, jota ne tukevat.

👉 Saara korosti osuvasti sitä, että länsimaisissa demokratioissa olemme jo tehneet perustavanlaatuisia arvovalintoja sen suhteen, miten yhteiskuntamme toimii. Myös käyttämiemme työkalujen tulee heijastaa näitä arvoja.

Tästä tuli mieleeni Hannah Fryn mainitsema röyhkeä empirismi. Jos olemme röyhkeitä empiristejä, että noudatamme olemassa olevia lukuja, jotka puolestaan usein toistavat menneisyyden vinoumia. Voimme myös päättää, että röyhkeä empiirisyys ei kelpaa. Voimme päättää, että nykytilanne ei ole meidän arvojemme mukainen ja säätää dataa vastaamaan omia arvojamme.

💡 Kaikki vinoumat eivät ole lähtökohtaisesti huonoja tai ei-toivottuja. Otetaanpa esimerkiksi Silo AI:n rakentama kielimalli ja sitten kaveriksi Kiinan valtion rakentama tekoälymalli. Kummassakin mallissa on vinoumia, arvovalintoja, maailmakuvan heijastumia. Kumpiin vinoumiin olisit itse enemmän kallellasi?

On selvää, ettei tekoäly ole vain teknologiaa – se on myös arvojen ja politiikan pelikenttä. Tämän vuoksi meidän on oltava erityisen tarkkana siinä, millaisia algoritmeja kehitämme ja otamme käyttöön.